Kamis, 26 November 2015

Malam Berpeluh Punca - 3 sebab yang paling biasa Malam Berpeluh

Malam Berpeluh Punca - 3 sebab yang paling biasa Malam Berpeluh

"Peluh malam" merujuk kepada fenomena fisiologi berpeluh dalam tidur anda. Sudah tentu, ia adalah semula jadi berpeluh apabila anda tidur, tetapi istilah ini merujuk kepada jumlah peluh yang berlebihan. Lagipun, badan anda berada dalam keadaan rehat, dan anda menggunakan penghawa dingin atau kipas, jadi apa yang dengan peluh yang tidak munasabah? Walaupun ia tidak berbahaya kepada badan, ia boleh mengotorkan cadar anda, dan juga menyebabkan berbau busuk apabila bakteria mempunyai masa untuk mencerna peluh anda. Jadi apakah punca-punca yang paling biasa untuk berpeluh malam?

Yang pertama di kalangan berpeluh malam menyebabkan bermimpi. Impian adalah perkara yang berkuasa, dan ia boleh menyebabkan tindak balas fisiologi seolah-olah mereka yang sebenar. Ia adalah mustahil untuk berpeluh akibat mimpi. Jika anda mengalami mimpi ngeri, pengembaraan bergembira-ria, atau fantasi seksual dikenakan, badan anda boleh mengalami simptom yang sama seperti yang anda lakukan jika ia adalah benar. Jantung anda pam lebih cepat, nafas anda mendapat cepat dan pendek, dan berpeluh badan anda untuk mengimbangi haba yang dihasilkan daripada pengeluaran tenaga sebagai persediaan untuk kemungkinan menggantikan aktiviti fizikal yang kuat. Anda mungkin berkata "Tetapi saya tidak bermimpi banyak (atau langsung)!" Anda akan salah. Impian semua orang, dan kebanyakan dari kita boleh mempunyai sedozen atau lebih impian dalam sekelip mata. Cuma kita lupa kebanyakan jika tidak semua daripada mereka apabila bangun.

Kedua daripada berpeluh malam menyebabkan adalah peralihan ke menopause. Sudah tentu, ini tidak terpakai kepada lelaki. Bagi wanita, perubahan hormon yang berlaku semasa fasa peralihan menopause boleh menghasilkan tempoh sengit perasaan haba, yang menyebabkan pengaktifan kelenjar peluh. Ini adalah hormon, dan akan lulus sebagai peralihan itu selesai.

Akhir sekali, berpeluh malam adalah disebabkan oleh jangkitan dan demam. Anda mungkin mengalami demam cepat yang pada waktu pagi, atau anda mungkin mempunyai beberapa penyakit yang menyebabkan anda berpeluh ketika anda sedang tidur. Penyakit biasa yang menyebabkan ini ialah: batuk kering, jangkitan HIV, endokarditis atau radang injap jantung, beberapa jenis kanser, apnea tidur obstruktif, jangkitan saluran kencing, pesakit dan kecederaan kepala. Dalam kes ini, membayar lawatan doktor anda mungkin menjelaskan mengenai masalah anda.

Jadi ada anda mempunyai ia. Tiga berpeluh malam yang paling biasa menyebabkan, dalam tiada perintah tertentu, adalah impian, putus haid, dan penyakit-penyakit jangka panjang. Masing-masing boleh didekati dan diuruskan dengan cara yang berbeza, jadi ada harapan untuk semua orang.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar